Magister Decanaat Schoolgids
Magister Decanaat Schoolgids
Maurick Nieuws
Reisverslag Victoria (Canada) 2018

Reisverslag Victoria (Canada) 2018

13 november 2018 09:47

 

Onze reis begon op station Den Bosch 25 september 2018. Vandaar uit namen we de trein naar Schiphol. De reis was eindelijk echt begonnen.

Na een lange vlucht waarin onze activiteiten varieerden van slapen tot bingo spelen, kwamen we aan in Victoria (Canada). Tussen Nederland en Victoria zit een tijdsverschil van negen uur, waardoor letterlijk het gevoel kregen dat de middag voor eeuwig duurde. Victoria is een stad op Vancouver Island in het zuidwesten van Canada. Het staat bekend om zijn prachtige natuur. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door onze gastgezinnen op het vliegveld, waarna we de rest van de dag met hen zouden gaan kennismaken.

victoria01.jpg

victoria02.jpg

De volgende dag begon het onderzoek officieel, we hebben op verschillende stranden plastic verzameld. Dit plastic sorteerden we op micro (klein), meso (middelgroot) en macro (groot). Hierna gingen we uitzoeken om welke soorten plastic het ging. Dit deden we door stukjes van het gevonden plastic in verschillende oliën te doen, waarbij d.m.v. de eigenschap drijven of zinken, de dichtheid en daarmee het soort plastic bepaald kon worden. We zijn tot de conclusie gekomen dat de plasticsoort ‘5PP’ en ‘4PP’ veel in op de stranden voorkomt. Dit is het soort plastic waar plastic flessen van gemaakt worden. Achteraf gezien hebben we veel soorten plastic die we op de stranden vonden eigenlijk helemaal niet nodig en veel kan simpel vervangen worden door iets wat duurzamer is. Daarnaast vonden we op de stranden heel veel nurdles, dit zijn kleine bolletjes plastic die gebruikt worden om plastic te vormen en te vervoeren. Op het oog leek het strand schoon maar wanneer je een klein handje zand pakte bevatte het merendeel deze plastic bolletjes. Dit is uiteraard erg gevaarlijk voor de organisme die in het water leven.

victoria03.jpg

Naast de onderzoeken, hebben we ook verschillende leuke activiteiten gedaan met onze uitwisselingsleerlingen. Ieder heeft met zijn eigen gastgezin typisch Canadese dingen gedaan en gegeten. Daarnaast zijn we met school in het weekend gaan kamperen bij French Beach provincial parc, wat een van de hoogtepunten van de reis was. Het kamperen was een echt avontuur. Op de eerste dag zijn we in groepjes op zoek gegaan naar organismen die op de kalkrotsen leven, dit kon variëren van zeewier tot ganzen. Na de lunch zijn we via een prachtig bos naar Mystic Beach gewandeld. Om de avond af te sluiten hebben we gezamenlijk eten gemaakt, liedjes bij het kampvuur gezongen, s’mores gemaakt (gesmolten marshmallow tussen twee koekjes met chocolade) en veel kaartspelletjes gespeeld. De volgende ochtend werd het avontuur pas echt wild, letterlijk en figuurlijk. Een van de Nederlandse studenten, Louis, was om half 7 opgestaan om naar het strand te gaan dat dicht bij de campingplek lag. Hier werd hij verrast door een op het strand foeragerende beer. Zijn eerste instinct was om heel hard weg te rennen. Ondanks dat het vrij logisch lijkt om zo snel mogelijk van zo een dier weg te komen, is wegrennen erg gevaarlijk, aangezien een beer je dan kan zien als prooi. In plaats van wegrennen, zou je langzaam naar achter moeten lopen en jezelf zo groot mogelijk maken. Gelukkig was deze beer niet agressief en is onze student heelhuids weer thuisgekomen. De ochtend daarna werd iedereen weer opgehaald door zijn of haar gastgezin, met wie we de verdere dag samen doorbrachten.

victoria04.jpg

 

victoria05.jpg

De maandag na school zijn we met iedereen naar ‘het boardgame café’ geweest waar we de verdere middag spelletjes hebben gespeeld en milkshakes hebben gedronken. Op de laatste dag hebben we een presentatie over onze bevindingen gegeven voor andere klassen van Oak bay High, de burgemeester van Victoria en de rector van de school. Hierna zijn we gaan whalewatchen, een geweldige boottocht waarbij we veel orka’s, zeeleeuwen en walvissen hebben gezien. Tenslotte hebben we die avond onze reis afgesloten met een barbecue met alle gastgezinnen. Op de laatste dag hebben de gastgezinnen ons weer op het vliegveld afgezet en hebben we afscheid genomen. We kunnen niet wachten om de Canadezen hier in Nederland te ontvangen.

Lotte Martens, Louis Pattyn, Renée Bekooij, Eline Boon, Philippine van Olphen, Thomas Berkelmans en Tessa Göbel

victoria06.jpg

Terug