Magister Decanaat Schoolgids
Magister Decanaat Schoolgids
Verslag Canadareis 2017

Verslag Canadareis 2017

26 oktober 2017
Dag 1

Op woensdag 27 september was het dan eindelijk zo ver, wij (5 zeer geïnteresseerde Nederlandse studenten en 1 biologieleraar van het Maurice college (Jelte, Thom, Mees, Kyara, Kim en meneer van Heeswijk)) gaan naar canada voor een uitwisselingsproject. Wie wil dat nu niet??!!! We vlogen in de middag en kwamen aan tegen het einde van de avond in Victoria, de hoofdstad van Brits Columbia dat ligt op Vancouver Island in het westen van Canada. Het ligt aan de zee en staat bekend om de mooie bouwstijl en prachtig groene omgeving, vandaar ook wel de naam Garden City. Eenmaal aangekomen stonden onze gastgezinnen al op ons te wachten, ze namen ons mee naar de woonplekken waar we de komende 10 dagen mochten verblijven. In de avond kregen we vrije tijd om bij te komen van de lange reis. 

image001.jpg

Dag 2

De volgende dag moesten we om 8:25 uur verzamelen op Oak Bay high school in het Aboriginal lokaal. Hier kregen we een introductie over het project en hadden we de tijd om onszelf voor te stellen. We waren met 5 Maurick college leerlingen, 9 Oak Bay studenten (Molly, Pippin, Chris, Cameron, James, Peter, Rachel, Astrid en Robyn) en 2 leraren: John van Heeswijk en Derek Shrubsole de biologieleraar van Oak Bay. Diezelfde dag deden we een proef met plastic, zodat we precies wisten hoe we de plastic stukjes konden identificeren op soort. Toen we daar mee klaar waren gingen we de plastic deeltjes zoeken op Willows Beach. Een prachtig stuk strand ik Victoria waar je helder water hebt met de hoge bergen op de achtergrond die de grens aangeven met de USA. We hadden geluk met het weer die dag het was namelijk 20 graden en volop zon. Daarom besloot Derk ons ge trakteren op een slushpuppy, die we met de hele groep in de zon op een terrasje hebben opgedronken. Na 15:00uur hadden we vrije tijd en besloot onze groep die tijd door te brengen op het strand, waar Thom, Mees en Jelte het zo hoog in hun bol kregen dat ze gingen zwemmen in het ijskoude water. Natuurlijk konden de Canadezen het niet laten om deze mooie actie te filmen. Na deze actie hebben we nog heel lang gezeten op het strand en gepraat met de Canadese groep over van alle en nog wat. We konden het toen al erg goed met hen vinden.

image002.jpg

Dag 3 

Deze dag was een drukke maar superleuke dag. We moesten nu ook weer verzamelen op de school, waarna we de bus pakte naar Cadboro Bay Beach een stukje strand net buiten Victoria. Hier gingen we ook weer voor plastic deeltjes zoeken en het viel gelijk op dat over dode, oude boomstronken lagen die waren aangespoeld. Dit is een geschikte plek om voor plastic deeltjes te zoeken, want die blijven hierachter hangen. Het stand was verder echt prachtig, omdat het die ochtend een beetje mistig was geweest bleef de mist tussen de bomen hangen wat een mooi effect opleverde. Na het plastic zoeken gingen we voor het plastic onderzoek weer terug naar school. Waarna we werden gebracht naar French Beach Provinciaal Park 1 uur rijden van Victoria. Hier zouden we 2 nachten blijven voor verdere onderzoek en om de Canadese groep beter te leren kennen. Het park lag midden in de wildernis tussen de bossen, waar bomen bedekt waren met mos en zo groot waren dat je het einde niet kon zien. Op de camping zelf stond een waarschuwingsbordje voor beren en poema's oftewel Mountain lions, ja ook die zaten hier op dezelfde plek als waar wij zouden kamperen...

Na de tenten te hebben opgezet gingen we het strand bekijken. Het mooiste was onze camping lag vlak naast het strand en je hoefde alleen het trappetje af te lopen of je was op het strand zelf. Dit strand was weer heel anders dan de andere, deze lag vol met kleine steentjes en zandsteen platen, het was omringt met oude bomen en in het helderblauwe water had je allerlei soorten zeewier. Echt prachtig! In de avond kregen we een echt typisch Canadees avond maal ze spreken het uit als pro jochies en het is een soort deegzakje met aardappel en kaas erin. Voor een camping maal is het wel goed als je het eet met veel salsa en zure yoghurt om er wat smaak aan te geven. Wat ook echt een belevenis was waren de kampeeravonden, waarbij er een kampvuur werd gemaakt en iedereen onder een grote donkere sterrenhemel liedjes zong of spelletjes deed. En natuurlijk niet te missen de s ‘mores dit zijn marshmallows wie je tussen 2 knakkers en 1 chocolade blokje doet en dat in een keer opeet. Echt superlekker!

image003.jpg

Dag 4

In de ochtend werden we al lekker vroeg wakker gemaakt door meneer van Heeswijk die het leuk vond om 2 deksels tegen elkaar aan te klappen haha. Na het erg fijne wakker worden rond 7uur gingen we een observatie van organiseren doen op het strand tijdens eb. Het was een onderlinge competitie waarbij je zoveel mogelijk planten en beestjes moest vinden en identificeren. Veel organismen die je in Nederland niet hebt zie je in Canada echt overal, zo heb je anemonen, zee-egels, sponsachtige, allerlei soorten schelpen, en veel algen. We hadden ook nog super veel geluk dat we een Amerikaanse arend zagen zitten in een boom, die vogels zijn zo groot en hebben een zwart lichaam met een witte kop, echt heel indrukwekkend. Verder spotte meneer van Heeswijk nog wat wilde walvissen in de verte. Wij kunnen je vertellen onze dag kon al niet meer stuk. Na het ontbijt waar Jelte bijna een heel brood op heeft gegeten vertrokken we naar een parkeerplaats in de buurt van China Beach, vanuit hier gingen we een 2km wandeltocht maken naar Mystic Beach. Het bos was nog mistig van de vroege ochtend, de bomen waren zo hoog en helemaal bedekt met mos, tussen de bomen door scheen de zon en de wandelpaden bestonden uit wortels van bomen, waar hier en daar wat varens groeide of een prachtig riviertje stroomde. Dit alles bij elkaar zorgde voor een feeërieke uitstraling. Er was zelfs nog een hangbrug over een grote rivier. Na de wandeltocht kwamen we aan op Mystic Beach hier kregen we vrije tijd om onze lunch op te eten en het strand te ontdekken. De lunchpakketjes hier zijn ook anders dan in Nederland, je krijgt een papieren zakje mee waar je lunch in zit erg handig om mee te nemen en vaak eten ze sandwiches of pizzabroodjes als lunch. Mystic Beach bestond uit een afgelegen strand met veel rosten en wat watervalletjes. Je had ook een gedeelte waar opgestapelde stenen waren geplaatst door alle toeristen die er waren gekomen, deze opgestapelde stenen noemen ze steenmannetjes. We hebben natuurlijk erg veel foto's genomen en veel geklommen op de rotsen waar je kon zitten voor een nog mooier uitzicht. Na een paar uur gingen we helaas weer terug zonder een beer of poema te hebben gezien, maar wel veel zeehonden en herten. Ook weer in de avond kon je de prachtige sterrenhemel zien en was er een lekker kampvuurtje. Deze camping avonden waren vooral leuk, omdat je echt merkte dat de band veel hechter werd met de Canadese groep en onze groep. De campingtrip was wel echt een van de hoogtepunten van onze reis.

image004.jpg

Dag 5

Het was zondag we zouden weer naar huis vertrekken na een lekker ontbijtje met weinig brood helaas...  Ieder gastgezin kreeg vrije tijd om wat leuks te gaan doen. Zo gingen bijvoorbeeld een paar film kijken, kajakken of naar het nationaal museum. Het nationaal museum heeft 3 exposities, een over de Aboriginals van B.C. , de ander over de prehistorie van Canada en weer een ander ging over een Terry Fox een beroemde marathon renner die kanker had en hiermee geld ophaalde. In de namiddag hadden we afgesproken in het game board café, een restaurant waar je kom eten en ondertussen bordspelen kon spelen. Alle wanden van dat restaurant waren helemaal bedekt met houten rekken die volstonden met alleen maar bordspelen. Echt een hele leuke ervaring en veel gelachen ook. We deden het spel 'Cards Against Humanity', een echte aanrader. 

image005.jpg

Dag 6

Ja en dan ben je al weer bij dag 6. De tijd vloog echt op in Canada wat een goed teken was. Op maandag hadden we verdere plastic onderzoek uitwerkingen en begonnen we ook al aan het voorbereiden van de presentatie. We moesten een presentatie doen over ons project en deze aan een paar leerlingen en de burgermeester presenteren. Echt heel interessant en spannend, maar superleuk om te doen. We hadden als lunch nog ‘poutine’ gekregen, dit is ook echt een typisch Canadees gerecht. Het bestaat uit friet met gesmolten mozzarella en vleessaus erover. Klinkt heel raar en vies dat dachten wij ook in het begin, maar eigenlijk is het echt superlekker. Na het harden werken kregen we rond 15.00uur weer vrije tijd. We besloten met een deel van de groep naar het centrum van Victoria te gaan een prachtig centrum met veel natuur eromheen en oude gebouwen. Het ligt aan een oude haven met een luxehotel en het parlementsgebouw ernaast. Over zijn souvenirs shops en leuke eettentjes, wat je echter wel veel ziet zijn junkies en daklozen maar dat haalt niet weg hoe mooi de stad is. We zijn met het groepje de hele middag in Victoria gebleven, waarna we uiteten zijn gegaan bij een Millestone's een restaurant gelegen aan de haven met een prachtig uitzicht op de zee. En natuurlijk echte Canadese hamburgers besteld met gratis water. 

image006.jpg

Dag 7

Vandaag was het een erg spannende dag, want we hadden de presentatie vandaag. Ja, helemaal in het Engels. Met nog de laatste voorbereidingen was het dan eindelijk zo ver onze presentatie was af! De presentatie zelf was ook heel leuk om te geven, zeker voor de burgemeester van Victoria. Echt een hele eer. Na de presentatie mochten we wat lessen mee volgen met je eigen host. Dit was erg interessant, want zowel je Engels verbeterd en je leert nieuwe dingen. Doordat je de hele week alleen maar Engels hoort of praat is het erg leerzaam en het leukste is nog dat je er zelfverzekerder door wordt, je moet namelijk echt uit je comfort zone stappen en durven Engels te praten. In de avond kregen we weer vrije tijd en hadden we afgesproken om met de hele groep zowel de Canadezen als Nederlanders te gaan schaatsen. Die schaatsbaan hoorde gewoon bij hun school, net zoals het zwembad, de tennisbaan, de fitnessruimtes, de atletiekbaan en de basketbal zalen. Hun school was erg groot ja, ze hadden zelfs een eigen theater. Maar goed het schaatsen was erg leuk en we hebben erg veel gelachen om de valpartijen.

image007.jpg

Dag 8

En het was al weer de een na laatste dag. Vandaag gingen we de walvissafari doen, iedereen keek er super erg naar uit. We moesten om 8.10uur op de school verzamelen, waarna we de bus namen naar het centrum van Victoria. Ze reizen veel met de bus in Canada, sommige gaan te voet en sommige met de fiets. Een fietshelm dragen is verplicht daar. Eenmaal aangekomen gingen we naar het oude drijvende vissersdorpje, waar onze walvissafari boot zou wachten. De tour bedroef 4/5 uur en we hebben zoveel gezien, echt niet normaal. We hebben een walvis van 3 meter afstand gezien, we hebben de grootste orka van heel de wereld gespot en een Amerikaanse arend, een zeeotter, veel zeehonden, zeeleeuwen en zeeolifanten gezien. Die zeeolifanten en zeeleeuwen stinken echt een uur in de wind en groot dat ze zijn, verder maken ze erg veel lawaai. In de namiddag zijn we souvenirs gaan shoppen en in de avond zijn we gezellig met z'n alle uiteten geweest in een restaurant genaamd John's café. Het restaurant hangt vol met schilderijen en kleine posters en overal op de muur hangt wel wat. Een echte gezellige afsluiter.

image008.jpg

Dag 9

Vandaag was helaas de dag van vertrek. In de ochtend hadden we nog wat lessen gevolgd en een soort project voor 'Cops 4 Cancer' meegemaakt. Dit is een fietstocht waarbij de fietsers geld ophalen voor mensen met kanker. veel scholen proberen ook met andere acties geld in te zamelen, zo ook Oak Bay high school. Zij verzamelde geld door leerlingen een deel van hun haar te laten doneren of zich helemaal kaal te laten scheren. Echt een supermooi project. Na dit project moesten we dan toch echt het vliegtuig terug naar huis pakken. Na een prachtige, geweldige, en hele leerzame reis lieten we de Canadese groep achter waar we inmiddels zo hecht mee waren geworden en volgen we terug naar huis.

Wij willen namens de Nederlandse groep nogmaals meneer van Heeswijk bedanken voor de geweldige schoolreis!

Jelte Schuurmans, Kyara Loeffen, Mees Jaspers, Thom Verzantvoort en Kim van Bokhoven

image009.jpg

Terug